Wat moet je voeren na operatie of koliek?

Dit is sterk afhankelijk van de soort operatie of soort koliek. Vraag daarom altijd de dierenarts om advies na dergelijke ingrijpende voorvallen.

In het algemeen is het verstandig om een paard na zulke stressmomenten niet te “hard” of te geconcentreerd te voeren. Veel gebruikt na een ingreep om weer op te starten zijn de met Slobber-Mash (evt. aangemaakt met (lauw) water) of de Cool-Mix.

Slobber-Mash is een mengeling op basis van zemelen, lijnzaadmeel en goed verteerbare grondstoffen. Aangemaakt met water vormt het een ideale “pap” voor dieren die weer een beetje bij bij mogen komen.  Daarnaast is Slobber heel erg handig om eventuele medicatie in te mengen.
De Cool-Mix is door zijn hoge vitaminering, goede verteerbaarheid en gematigd energiegehalte ideaal, vooral wanneer een paard nog enige tijd boxrust krijgt voorgeschreven. Doordat het havervrij is en de energie heel gelijkmatig vrijkomt is het niet heet-makend. De hoge vitaminering bevordert het herstel en de algehele weerstand.
 
Koliek is een verzamelnaam voor buikpijn bij paarden. Dat kan veroorzaakt worden door bijv. opname van verkeerd voedsel of zand, wormbesmetting of verkeerd voermanagement en zich uiten in kramp, verstopping, ontsteking of verlamming van de darmen. Na koliek is het verstandig om als basis veel goed ruwvoer te verstrekken zodat de darmenperistaltiek  (weer) goed op gang komt/blijft. Graag wordt ook onze Gastro+ gegeven. De Gastro+ ondersteunt een gezonde zuurtegraad in de maag en bevat probiotica ter ondersteuning van een gezond evenwicht in de darmen.
 
Indien je paard of pony regelmatig koliek krijgt omdat het teveel zand binnenkrijgt, raden wij aan om regelmatig een kuur te doen met de EquiForce Psyllium.  Psylliumvezels hebben een unieke zandbindende eigenschap. Zand en aarde die aanwezig is in de dikke darm wordt  ingekapseld en met de mest mee uit het lichaam verwijderd.