Wat is het belang van een Calcium/Fosfor verhouding (Ca/P)?

Ca (Calcium) en P (Fosfor) zijn de belangrijkste botmineralen. Deze moeten met het rantsoen aangevoerd worden en ook nog eens in de juiste verhouding tot elkaar.
Een scheve Calcium/Fosfor-verhouding moet namelijk door het lichaam gecorrigeerd worden en hierdoor kunnen op langere termijn vergroeiingen ontstaan aan gewrichten. Daarom is het belangrijk om zowel voldoende Ca en P te verstrekken aan uw paarden, als ook in een juiste verhouding tot elkaar.
Voor een volwassen, uitgegroeid paard of pony moet de Ca/P-verhouding ongeveer 2-3 zijn; d.w.z. er moet ongeveer 2-3 maal zoveel Calcium als Fosfor in het voer zitten. Voor een opgroeiend veulen moet deze verhouding lager liggen; ca. op 1,5 (d.w.z. anderhalf maal zoveel Calcium als Fosfor)

In alle HAVENS paardenvoeders is de Ca/P-verhouding zodanig gekozen dat het de natuurlijke Ca-P stofwisseling van de dieren ondersteunt.

Oppassen met het voeren van veel granen: 
Wanneer u alleen granen voert zoals haver, gerst, tarwe of een graanmix, heeft u te maken met een scheve Ca/P verhouding, omdat granen relatief weinig Calcium bevatten. U kunt dat corrigeren door het bijvoeren van bijvoorbeeld HAVENS Muesli-zonder-Haver; wat juist weer iets meer Calcium bevat.

In HAVENS Kentucky Lite E (granenmengeling van zwarte en blanke haver, gerst, tarwe en gebroken mais) is dit al gebeurd door toevoeging van een speciale vitaminen/mineralen-korrel met verhoogd Calcium-gehalte. 
Voeradvies nodig?

Of andere vragen omtrent voeding? Vul dan ons voeradviesformulier in, klik HIER.