Mijn pony heeft zomer-eczeem. Heeft dat iets met voer te maken?

Zomer eczeem is een allergische reactie van paard of pony op steken van kleine mugjes, waardoor ernstige jeuk ontstaat aan manen, staart of huid. Het wordt daarom ook wel maneneczeem, staarteczeem of huideczeem genoemd en komt in bijna alle landen van de wereld vooral ’s-zomers voor. (In het Duits heet Zomer eczeem "Sommerekzem", in het engels "Sweet Itch" of "SSRD").

Zomer eczeem kan in principe bij alle paarden of pony’s voorkomen, hoewel vooral de wat koudbloedigere rassen zoals IJslanders, Fjorden, Haflingers, Shetlanders, Tinkers, Welsh Cob of Irish Cob wat gevoeliger voor eczeem lijken.

Wetenschappelijk is niet bewezen dat zomer eczeem iets met voeding te maken heeft. Wel lijkt het wel vaak juist aan het begin van de zomer, wanneer paarden ruimschoots beschikking hebben over vers eiwitrijk gras, vaker geconstateerd te worden.

Daarom kan het bijvoeren van Reform-Kruiden-Muesli in die periode wellicht preventief werken. Door de hoge vitaminering, de extra kruiden en de extra etherische oliën wordt de vertering en de algemene weerstand versterkt.