Mijn pony heeft zomer-eczeem. Heeft dat iets met voer te maken?

Zomer eczeem is een allergische reactie van paard of pony op steken van kleine mugjes, waardoor ernstige jeuk ontstaat aan manen, staart of huid. Het wordt daarom ook wel maneneczeem, staarteczeem of huideczeem genoemd en komt in bijna alle landen van de wereld vooral ’s-zomers voor. (In het Duits heet Zomer eczeem "Sommerekzem", in het engels "Sweet Itch" of "SSRD").

Zomer eczeem kan in principe bij alle paarden of pony’s voorkomen, hoewel vooral de koudbloedige rassen zoals IJslanders, Fjorden, Haflingers, Shetlanders, Tinkers, Welsh Cob of Irish Cob gevoeliger voor eczeem lijken te zijn.

Wetenschappelijk is niet bewezen dat zomer eczeem iets met voeding te maken heeft. Wel lijkt het wel vaak juist aan het begin van de zomer, wanneer paarden ruimschoots beschikking hebben over vers eiwitrijk gras, vaker geconstateerd te worden.

Daarom is het voeren van Green Vet (Reform-Kruiden-Muesli) in die periode wellicht een goed idee. De hoge vitaminering, de extra kruiden en de extra etherische oliën ondersteunen onder andere de vertering, de conditie van huid en vacht en de algemene weerstand.