Hoe belangrijk is eiwit in paardenvoer? Welke paarden hebben een verhoogd eiwitbehoefte?

Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren en aminozuren vormen de basis van al het leven op aarde: zonder aminozuren is geen leven mogelijk. Daarom is eiwit ook voor het paard onmisbaar.

Het is belangrijk om te zorgen dat een paard de juiste hoeveelheid eiwitten binnenkrijgt in de juiste kwaliteit. Zo kun je je vast voorstellen, dat bijv. een lacterende merrie of een paard in topsport een hogere eiwitbehoefte heeft dan koudbloed die niet wordt gereden.
Vroeger kwamen er door o.a. een ander mestbeleid nog wel eens eiwitoverschotten bij paarden voor, die voor een onnodige belasting van de stofwisseling van het paard zorgden. Met name lever en nieren moeten in geval van een groot overschot extra hard werken om het extra eiwit weg te werken, vaak gepaard gaande met een toegenomen waterconsumptie, dikke benen en/of stramme spieren eventueel samen met kleine bultjes op de huid.
Tegenwoordig komt eerder het tegenovergestelde regelmatig voor: een eiwittekort, welke zich uit in onvoldoende bespiering of vermagering en kan zorgen voor gezondheidsproblemen.
Vooral bij groeiende dieren, paarden in hoge inspanning en drachtige/zogende merries is er sprake van een verhoogde eiwitbehoefte. Het is dan ook uiterst belangrijk om te weten wat de voedingswaarden van het gevoerde ruwvoer is aangezien je paard het grootste gedeelte van het benodigde eiwit uit zijn ruwvoer moet halen. TIP: doe hiervoor de HAVENS Ruwvoeranalyse.
 
Heeft je paard extra eiwitten nodig in zijn rantsoen? Kies dan voor een krachtvoer met een verhoogd eiwitgehalte zoals de Ferto-Lac3 merriebrok of vul het rantsoen aan met onze ruwvoerproducten Fibre Dice, MIX of BRIX.
 
Voor sommige paarden of pony’s is echter een teveel aan eiwit in het rantsoen niet wenselijk. In dat geval raden wij de Green-Vet kruidenmuesli aan. De Green-Vet bevat een relatief laag eiwitgehalte, welke echter van uitstekende kwaliteit en verteerbaarheid is
Voeradvies nodig?

Of andere vragen omtrent voeding? Vul dan ons voeradviesformulier in, klik HIER.