Kan mijn paard een tekort aan magnesium hebben?

Als U één van onze paardenvoeders (brok of muesli) bijvoert is dat niet erg waarschijnlijk. Aan al onze paardenvoeders wordt extra Magnesium (Mg.) toegevoegd, mede afhankelijk van het gebruiksdoel van het dier (sport, fokkerij, recreatie).

Magnesium (Mg.) en Calcium (Ca.) (en ook Fosfor (P.)) zijn belangrijke mineralen; onder andere bij de opbouw van het bot- en beenderstelsel. Magnesium is ook nodig bij de werking van de spieren, met name bij de aanleg en werking van het zenuwstelsel.

De verhouding tussen Magnesium en Calcium is sterk afhankelijk van het type paard (hobby, sport, fokkerij) en de leeftijd. Wetenschappelijk onderzoek naar de botsamenstelling bij paarden laat zien dat er niet één “ideale verhouding Mg.-Ca.” is; die varieert dus sterk.

In de meeste HAVENS Paardenvoeders ligt de verhouding tussen Magnesium en Calcium op 1:3,5 doordat (met name aan de sportvoeders) extra Magnesium wordt toegevoegd.
Bij de fokkerijvoeders MOET de Mg-Ca-verhouding ruimer liggen (rondom 1:5) juist omdat bij lacterende merries en groeiende veulens de behoefte aan Calcium sneller stijgt dan de behoefte aan Magnesium. Raadpleeg desgewenst onze Help-desk.

Compleet 
Uitdrukkelijk merken we op dat alle HAVENS brokken en muesli’scompleet zijn; ze bevatten alle noodzakelijk vitaminen en mineralen. Zo bevatten de voeders niet alleen de Vitaminen A, D-3 en E. (die verplicht vermeld staan op ieder etiket), maar ook de andere belangrijke Vitaminen zoals B-1, B-3, B-6, B-12, Biotine, Foliumzuur, Niacine, etc. Hetzelfde geldt voor Mineralen en Sporenelementen. Alle voeders bevatten niet alléén Calcium, Magnesium of Fosfor, maar tevens Natrium, IJzer, Cobalt, Mangaan, Jodium, etc.

Esther Damen, verantwoordelijk voor de Nutrition bij HAVENS: 
"Je ziet soms dat in de media één of twee vitaminen of mineralen eruit worden gelicht, bijvoorbeeld Vitamine E., Calcium, IJzer of nu weer Magnesium. Die worden dan onder de microscoop gelegd en er wordt een heel verhaal aan opgehangen. Soms is dat erg gevaarlijk, omdat voorbijgegaan wordt aan het grotere geheel. Maar nogmaals, al onze voeders zijn compleet en volledig uitgebalanceerd, dus ook met betrekking tot Magnesium en andere elementen en de verhouding daartussen.
Voeradvies nodig?

Of andere vragen omtrent voeding? Vul dan ons voeradviesformulier in, klik HIER.