Mijn paard heeft verhoogd risico op hoefbevangenheid. Wat is dat en waar moet ik op letten met zijn rantsoen?


Hoefbevangenheid (ook wel lamininitis genoemd) berust op een verstoring van de energiestofwisseling, met name in het weefsel van de hoeven, waarbij een (zeer) pijnlijke ontsteking tussen de hoefwand en het hoefbeen ontstaat. Bij een milde variant zal het dier stram lopen, maar indien het ernstiger is zal het weigeren om op te staan of te lopen. Over het algemeen zijn meestal alleen de hoeven van de voorbenen betroffen. Om de pijn te verlichten, leunt de pony of het paard vaak ver achterover om zo de druk op de hoeven te verminderen.
 
De aanvoer van teveel fructaan en snelle suikers, insulineresistentie, gifstoffen na koliek of aan de nageboorte blijven staan zijn allemaal mogelijke oorzaken van hoefbevangenheid.
Vaak ontstaat hoefbevangenheid in het voorjaar, wanneer het jonge weidegras door een stralende zon al erg veel suikers (fructaan) bevat, maar de temperatuur te laag is voor het gras om te groeien. Het fructaan wordt dan in het gras opgeslagen voor een later moment wanneer de temperatuur wel hoog genoeg is.
Beweiden met mate, of pas inscharen nadat de koude nachten (en dagen) voorbij zijn, is dan het advies.

Verdere tips om hoefbevangenheid te voorkomen: voer een biks of muesli die past bij het inspanningsniveau van het paard. En let ook op met bijv. appels of andere extra’s die veel suikers kunnen bevatten.

Binnen het assortiment HAVENS paardenvoeders komen Natural Balance, Cool-Mix en Gastro+ het beste in aanmerking. 
Voeradvies nodig?

Of andere vragen omtrent voeding? Vul dan ons voeradviesformulier in, klik HIER.