Algemene voertips

HOEVEEL MOET JE PER DAG VOEREN?
Paarden voeren leer je niet uit een boekje. Daarvoor is er teveel verschil tussen het ene en het andere paard. Qua ruwvoer heeft een paard of pony ca. 1,5% van het lichaamsgewicht per dag nodig, verspreid over meerdere porties per dag. Daarnaast wordt er meestal nog een krachtvoer (brok of muesli) gegeven voor extra energie, vitaminen en mineralen die niet voldoende in het ruwvoer aanwezig zijn.

De keuze van de voersoort en hoeveelheid van krachtvoer hangen altijd af van:
  • ras,
  • lichaamsgewicht en leeftijd,
  • conditie van het paard,
  • inspanningsniveau,
  • omgevingsfactoren (o.a. temperatuur),
  • hoe wordt het paard gehouden (op stal, in een wei, etc),
  • wat zit er nog meer in het rantsoen,
  • etc.

Heel globaal kun je zeggen:
bij lichte-matige prestaties: ca. 0,5 kg krachtvoer per 100 kg lichaamsgewicht per dag,
en bij (zeer) zware prestaties:  ca. 1,0 kg per 100 kg lichaamsgewicht per dag. 

1. VAAK en in KLEINE PORTIES VOEREN
Van nature zijn paarden 60 tot 80% van de tijd bezig met eten. In plaats van al het paardenvoer ineens aan te bieden, is het beter het dagrantsoen te verdelen over 2 of 3 porties per dag.

2. REGELMAAT in SAMENSTELLING en VASTE VOERTIJDEN
Paarden zijn gewoontedieren. Daarom hebben zij behoefte aan regelmaat in voersamenstelling en vaste voertijden. Veranderingen moet je altijd langzaam doorvoeren; de micro-organismen in de darmen hebben tijd nodig om aan een nieuw rantsoen te wennen.

3. OP MAAT VOEREN
Voeren leer je in de praktijk. Stem het voer af op het karakter, gewicht en de te verrichten inspanningen van het paard ("hoe meer inspanning, hoe meer krachtvoer"). En vergeet niet: ieder paard is anders. De een heeft aan 3 kilo paardenvoer per dag te veel; de ander aan 5 kilo te weinig.

4. VOER ALTIJD GOED RUWVOER
Zonder goed ruwvoer werkt de vertering van een paard niet optimaal en kunnen bacteriën en micro-organismen in maag, dunne en dikke darm hun werk niet behoorlijk uitvoeren. Zorg daarom altijd voor goed hooi of ander ruwvoer. Advieshoeveelheid: ca 1,5% van het lichaamsgewicht van je paard of  pony per dag.

5. EERST HOOI; DAN PAS KRACHTVOER
Speeksel (wordt alleen geproduceerd als het paard kauwt) zorgt ervoor dat het voer soepel naar binnen glijdt en voorkomt verstopping in de slokdarm. Om een goede speekselopbouw te krijgen is het raadzaam om voor iedere portie krachtvoer altijd eerst wat hooi te voeren.

6. NOOIT DIREKT NA HET VOEREN GAAN RIJDEN
Na iedere grote voerronde minimaal een uur rust houden voordat je gaat rijden.

7. ALTIJD FRIS WATER
Zorg ervoor dat Uw paard altijd kan beschikken over fris water. Vooral zogende merries hebben veel behoefte aan water. En natuurlijk alle paarden bij hogere temperaturen.
Voeradvies nodig?

Of andere vragen omtrent voeding? Vul dan ons voeradviesformulier in, klik HIER.