Waarom is overschakelen naar een merriebrok belangrijk?

Woensdag 18 januari 2023

Een goede start van het veulen begint bij een gezonde merrie!

Een gezonde merrie in goede conditie is de basis voor een gezond veulen. Goede voeding is met name tijdens het laatste trimester (lees: laatste drie tot vier maanden) van de dracht én tijdens de lactatie fase van groot belang.

Hierbij draait het niet alleen om het juiste krachtvoer maar ook om een goede kwaliteit ruwvoer. Het aandeel eiwit is al jaren aan het dalen in het ruwvoer. We zien dan ook steeds meer partijen die niet meer aan de verhoogde vraag van een fokmerrie kan voldoen. Bij een lagere kwaliteit ruwvoer is een hoge kwaliteit van het krachtvoer ontzettend belangrijk en is het inzetten van een merriebrok geen overbodige luxe.

Benieuwd naar de kwaliteit van uw ruwvoer; vraag direct de HAVENS Ruwvoercheck aan via onze webshop.

Een dragende en lacterende merrie moet niet alleen zichzelf onderhouden maar is ook verantwoordelijk voor een gezonde ontwikkeling van het (ongeboren) veulen. Een veulen maakt in het laatste trimester van de dracht de grootste ontwikkeling door en voor een goede ondersteuning in deze belangrijke fase raden wij u aan om over te stappen naar een hoogwaardige merriebrok. Vergeet ook niet dat belangrijke voedingsstoffen, zoals koper (Cu), door een veulen niet opgenomen kunnen worden via de moedermelk. Om problemen in de ontwikkeling na de geboorte te voorkomen is het belangrijk dat de merrie deze voedingsstoffen voldoende binnen krijgt tijdens de dracht zodat deze via de navelstreng aan het veulen doorgegeven worden. Zo kan een veulen een voorraad opbouwen om tekorten na de geboorte te voorkomen.

De HAVENS Ferto-LAC 3 is speciaal voor dragende en lacterende merries ontwikkeld. Het is een volwaardig krachtvoer met extra hoogwaardige eiwitten en essentiële vitaminen en mineralen. De Ferto-LAC 3 is afgestemd op de specifieke behoefte van zowel de merrie als het (ongeboren) veulen.
Belangrijke kenmerken:
  • Met Multi-Calcium-Complex, extra koper (Cu) en aanvullende aminozuren voor het ondersteunen van een optimale botgroei en een evenwichtige ontwikkeling van het veulen te bevorderen
  • Verhoogd energie- en eiwitniveau ter ondersteuning van de melkproductie
  • Brok (7mm) met uitsluitend hoogwaardige ingrediënten
Verdere productinformatie vindt u HIER

Hoeveel merriebrok adviseren wij om te voeren:
In het algemeen heeft een merrie van ca. 600kg tussen de 2 en 3,5 kg Ferto-LAC 3 nodig in het laatste trimester van de dracht. Dit mag langzaam opgebouwd worden naar 3 tot 4,5 kg aan het einde van de dracht. De merrie heeft dan extra energie en eiwit nodig voor de bevalling en het op gang brengen van de melkproductie.
Zodra het veulen geboren is dan stijgt de behoefte naar energie en eiwit explosief bij de merrie. De melkproductie vraagt namelijk veel van de merrie en de kans dat merries in deze periode gaan interen op het eigen lichaam is groot. Daarom is het advies om de eerste drie maanden na de geboorte 4 tot 5 kg Ferto-LAC 3 te gaan voeren.
Let op: dit zijn richtlijnen, de te voeren hoeveelheid hangt o.a. af van de ruwvoerkwaliteit en de huidige conditie van de merrie.

Twijfelt u of de genoemde richtlijnen bij uw merrie passen? Neem dan contact met ons op via ons voeradvies-formulier.

Extra tip: Maak iedere 2 tot 4 weken een foto van de merrie. Zo kun je objectief vergelijken of de merrie goed in conditie blijft. Zie je de merrie dagelijks dan vallen kleine veranderingen niet op en kan dit op een foto wel ineens duidelijk worden.
Voeradvies nodig?

Of andere vragen omtrent voeding? Vul dan ons voeradviesformulier in, klik HIER.