Het veulen seizoen is weer volop bezig!

Dinsdag 16 mei 2023

Het veulen seizoen is weer volop bezig!

We krijgen laatste periode veel vragen over voeding m.b.t. merrie en veulen. In het algemeen adviseren wij het altijd om vanaf de 6e maand van de dracht de merrie Ferto-LAC 3 opbouwend te voeren. Wanneer het veulen is geboren stijgt de energiebehoefte van de merrie ineens enorm en kan ze niet zonder een krachtvoer.
 
 
De drachtige en lacterende merries moeten niet alleen voor zichzelf zorgen, maar dragen ook de verantwoordelijkheid voor de eerste ontwikkeling van het veulen.  Normaal gesproken voeden veulens zich de eerste weken voornamelijk met de melk van hun moeder. Maar naarmate de tijd verstrijkt, worden de veulens steeds nieuwsgieriger en proberen ze langzaam gras, hooi en ook krachtvoer bij hun moeder te eten.
 
In deze periode krijgen we vaak de vraag: ‘Op welke leeftijd kan ik een veulen brokken aanbieden?’
 
Dit is voor elk veulen verschillend. Maar zodra het veulen bij de moeder Ferto-LAC 3 mee-eet, kun je het veulen een veulenbrok gaan aanbieden, zoals onze Opti-GROW. Dit is vaak na ongeveer 1 maand. Als de moedermerrie voldoende melk heeft en het veulen gezond en fit is, is dit meestal nog niet nodig. Je kan dan eventueel al beginnen met een paar handjes Opti-GROW om het veulen alvast kennis te laten maken met deze brokken, de hoeveelheid kun je later langzaam opvoeren.
 
Ons veulenopfokvoer Opti-GROW (5 mm korrel) zorgt voor een uitstekende energie- en eiwitvoorziening en bestaat uitsluitend uit hoogwaardige en licht verteerbare natuurlijke ingrediënten. Het ondersteunt het veulen optimaal in de eerste 18 levensmaanden.

Producteigenschappen: 
  • Bevat extra hoogwaardige eiwitten en melkpoeder
  • Het Multi-Calcium-Complex en de extra aminozuren ondersteunen een evenwichtige ontwikkeling van het skelet en de musculatuur van het veulen.
  • De hoge smakelijkheid en de gereduceerde diameter van de korrels zorgen voor een gemakkelijke opname.
 
Na het spenen van het veulen (na ca. 6 maanden) moet de ontbrekende moedermelk worden vervangen door voldoende kwaliteitsvoer, waarbij het belangrijk is dat de Opti-GROW al goed opgenomen wordt. Het beste is om vóór het spenen met Opti-GROW te beginnen en daarna het rantsoen langzaam op te bouwen, zodat het veulen bij het spenen al vertrouwd is met het krachtvoer en niet hoeft te wennen aan het krachtvoer.
 
Als het veulen/jaarling ongeveer 18 maanden oud is, kun je hem of haar overzetten op onze Basis Sportbrok of onze Draversbrok. Meer informatie over deze producten vindt u hier: