Jouw paard te fris in de winter?!

Donderdag 11 januari 2024
Veel paarden staan in de koude wintermaanden onder een (dikke) deken. Heerlijk warm maar wat een contrast met de kou die ze voelen zodra ze onder deze deken uitkomen en gereden gaan worden. Vaak is de temperatuur op stal ook nog eens hoger dan in de (binnen)bak.
Het is dan ook goed verklaarbaar dat veel paarden veel frisser zijn in de winter. Voor lang niet alle paarden en/of ruiters een probleem maar er zijn paarden die té fris worden in de winter. De hoogste tijd dus om het rantsoen eens goed onder de loep te nemen.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat een paard in de winter meer energie verbruikt om zichzelf warm te houden. Door een deken te gebruiken zorg je ervoor dat een paard hier minder energie voor nodig heeft. Een paard kan veel energie uit het ruwvoer halen, energie die rustig vrijkomt en paarden niet heter maakt tijdens de training. Maar dan moet het ruwvoer hier wel in voorzien en dat doen helaas niet alle partijen. Zorg dus dat je de kwaliteit van het ruwvoer kent en indien nodig het ruwvoer kunt aanpassen. De Havens ruwvoercheck kan hierbij uitkomst bieden. Ben je benieuwd naar de voedingswaarden van jouw ruwvoerpartij, klik HIER om naar de Havens ruwvoercheck te gaan.

Kijk daarnaast ook kritisch naar het krachtvoer, past het huidige krachtvoer wel bij de koudere maanden van het jaar? Schakel indien nodig over naar een krachtvoer met een lagere energiewaarde, zoals de HAVENS Coolmix. De naam zegt eigenlijk al genoeg; deze rijk gevitamineerde muesli zit laag in energie. Dankzij de rijke vitaminering zorg je ervoor dat jouw paard alle nodige vitaminen en mineralen binnen krijgt zonder dat je een overdaad aan energie geeft. Veel gevoerd aan (top)sportpaarden die al heet genoeg zijn maar wel de nodige voedingsstoffen nodig hebben om de gevraagde prestaties goed te kunnen verrichten. Daarnaast draagt het bij aan een beter herstel na de inspanning. Zo verlaag je de kans op blessures en verhoog je de weerstand van jouw paard. Natuurlijk ook zeer geschikt voor recreatiepaarden, je geeft het paard alle nodige vitaminen/mineralen zelfs bij een lage hoeveelheid krachtvoer.

Twijfel jij of het huidige rantsoen past bij de behoefte van jouw paard? Vul gerust ons voeradvies-formulier in en wij denken graag met je mee! Klik HIER om direct naar ons voeradvies-formulier te gaan.
 
Voeradvies nodig?

Of andere vragen omtrent voeding? Vul dan ons voeradviesformulier in, klik HIER.