Kun jij ruwvoer op het oog beoordelen?

Maandag 03 juni 2024

Hoe beoordeel jij deze partij (energie/structuur/eiwit en suiker)? Open hier het bijbehorende analyserapport voor de uitslag.
 

KWALITEIT STAAT VOOROP

Vaak besteden we veel tijd aan het uitzoeken van het juiste krachtvoer voor ons paard. Krachtvoer is een belangrijke bron van voedingsstoffen voor een paard maar het rantsoen bestaat voor het overgrote deel uit ruwvoer. Vragen over de ruwvoerkwaliteit kunnen lang niet altijd beantwoord worden omdat de informatie hierover simpelweg ontbreekt. Is dat niet vreemd?
Wij vinden van wel en bieden daarom de HAVENS ruwvoercheck aan. Deze geeft inzicht in structuur, energie, eiwit en suikerwaarden van het ruwvoer. Het ruwvoer analyseren wij niet zelf, dit loopt via Eurofins Agro te Wageningen. Zij zijn gespecialiseerd in het analyseren van ruwvoer en hebben hiervoor alle expertise in huis.
 

VERANDERINGEN DOOR DE JAREN HEEN

De kwaliteit van het ruwvoer veranderd door de jaren heen. De cijfers van Eurofins Agro liegen er niet om en geven een beeld van de ontwikkelingen in de afgelopen jaren. Kijken we naar het meerjarig gemiddelde (5 jaar) van het geanalyseerde hooi bij Eurofins Agro dan zien we een suikerpercentage van 10,6%. Het gemiddelde aandeel suiker in het hooi van 2023 lag bij 12,1%. Dit betekend dat een deel van de partijen dus (ruim) boven dit gemiddelde zit en dat is echt een punt van aandacht! Voordroog en kuil geven helaas geen positiever beeld en hierbij zien we vergelijkbare cijfers.
 

SUIKERWAARDEN OPTIMALISEREN

Als boosdoener wordt vaak naar het maaimoment gewezen en natuurlijk heeft dit veel invloed op het suikerpercentage van het ruwvoer. Maar er zijn nog meer invloeden die een belangrijke rol spelen. De temperatuur, het vochtgehalte in de grond, de voeding in de bodem (bemesting), hoeveelheid zonlicht en het gewasstadium spelen ook een belangrijke rol. Er zijn dus veel factoren waarbij het niet altijd mogelijk is om hier invloed op uit te oefenen, ondanks dat deze wel veel impact hebben op het aandeel suiker.
 

EIWITONTWIKKELING

Naast suiker wordt er veel gekeken naar het eiwit in het ruwvoer. Jaren geleden was het aandeel eiwit erg hoog voor veel paarden, echter zien we de laatste jaren een sterke daling in het aandeel eiwit. Toch lijkt hier nu een verandering in te komen, in 2023 is er in het hooi weer een lichte stijging zichtbaar. Het gemiddelde van 2023 zit op 9,9% eiwit. In verpakte partijen (voordroog/kuil) zien we nog wel een lichte daling en zit het gemiddelde in 2023 op 10,4%. De meerjarig gemiddelden zijn hoger (10,8% bij hooi en 11,7% bij voordroog/kuil). Gaan we kritisch kijken naar de eiwitbehoefte van een grote groep paarden dan halen zij voldoende uit de gemiddeld gemeten waarden. Natuurlijk zijn er ook partijen onder dit gemiddelde en daarom is het noodzakelijk om iedere partij te laten analyseren. Alleen dan weet je of het ruwvoer aansluit bij de behoefte van jouw paard en of het raadzaam is om het eiwit aan te vullen.

LET OP:
Geef altijd voldoende ruwvoer, zelfs als het niet helemaal aansluit op de behoefte. Het verteringsstelsel van een paard kan niet goed functioneren zonder voldoende vezels!

Vanaf Juni 2024 verbeterde versie van de HAVENS Ruwvoercheck
In samenwerking met Eurofins Agro hebben we de klasse-indelingen van suiker en eiwit opnieuw onder de loep genomen. Hierbij zijn wij tot de conclusie gekomen dat de huidige klasse-indeling toe is aan een update. Zodat de categorieën perfect aansluiten bij de behoeften van een hedendaags (sport)paard en het zoveel mogelijk inzicht geeft in de waarden van het ruwvoer. De vernieuwde ruwvoercheck is vanaf 03 juni 2024 te bestellen in onze webshop.


 
 
Voeradvies nodig?

Of andere vragen omtrent voeding? Vul dan ons voeradviesformulier in, klik HIER.