Voorjaarsgras en het gevaar voor hoefbevangenheid

Woensdag 26 april 2017
Juist nu in het voorjaar is de kans op hoefbevangenheid groot en krijgen onze voedingsdeskundigen veel vragen hierover. hierbij wat nadere informatie: 
 
Hoe ontstaat hoefbevangenheid?
Hoefbevangenheid heeft te maken met een verstoorde stofwisseling in de hoeven ofwel een verstoorde doorbloeding van de lederhuid.  De belangrijkste voedingstechnische oorzaak voor het ontstaan van hoefbevangenheid is een stofwisselingsstoornis.
 
Hierbij is het ontstaan van hoefbevangenheid het gevolg van een (tijdelijke) te grote aanvoer van met name het suiker fructaan. Dit veroorzaakt een verstoring van de bacteriën in de dikke darm, waardoor gifstoffen kunnen vrijkomen die een ontsteking in de hoef veroorzaken. Om die reden kan het hoefbeen losraken en gaan kantelen of verzakken wat hevige pijn teweegbrengt.
 
Waarom ontstaat hoefbevangenheid vaak in het voor- of najaar?
Onder invloed van zonlicht vormt gras het suiker fructaan, wat weer gebruikt wordt om van te groeien. Met name in het voor- en najaar – wanneer het gras véél zonlicht krijgt maar wanneer het eigenlijk nog te koud is om te groeien kan gras véél fructaan vormen, wat de plant niet meteen kan gebruiken. Dit wordt in de plant opgeslagen en door de grazende pony (of paard) opgenomen. Daarom zie je juist dán veel hoef-bevangenheid.

 
Wat moet ik voeren?
In geval van hoefbevangenheid is het belangrijk om de aanvoer van koolhydraten te beperken, geen vers gras meer te verstrekken en in te scharen in een zo “schraal” mogelijke wei.

Qua krachtvoer is het van belang om de totale krachtvoergift te beperken. Naast hooi of stro kan het beste een koolhydraatarm voer gegeven worden (maar wel met voldoende vitaminen en mineralen, want díe zijn juist voor het herstel van het hoefweefsel nodig).
 
Hiervoor is de NATURAL BALANCE ideaal aangezien het geen toegevoegde suikers en melasse bevat (suikergehalte slechts 2,8%!). Daarnaast heeft het een laag eiwitgehalte en is deze muesli zeer geconcentreerd qua vitamines, mineralen en sporenelementen, waardoor je er minder van kunt voeren.
Voeradvies nodig?

Of andere vragen omtrent voeding? Vul dan ons voeradviesformulier in, klik HIER.