Mijn paard heeft een tekort aan ijzer, wat nu?

Een ijzertekort wordt vaak vastgesteld aan de hand van bloedonderzoek. Als dit een eenmalig onderzoek is, kijk dan uit met de interpretatie van de resultaten: er is altijd wel één of andere bloedwaarde die iets hoger of lager is dan de gewenste waarde. Dat wil niet altijd zeggen dat het paard ziek is of een afwijking heeft: het kan ook simpelweg een “toevalstreffer” zijn, bijvoorbeeld doordat het paard net gegeten heeft.

Een tekort aan ijzer kan het best opgeheven worden door ijzer bij te voeren. Indien u geen biks of muesli bijvoert is ons advies dit wel te doen, omdat dit de makkelijkste manier is om een ijzertekort op te heffen. De meeste HAVENS Paardenvoeders bevatten namelijk totaal gehalten aan ijzer (Fe) tussen (minimaal) 200 en 400 mg per kilo.

Voert u wel biks of muesli bij en heeft uw paard toch een ijzertekort adviseren wij een specifieke mix bij te voeren met verhoogd ijzergehalte. Laat ook uw rantsoen eens bekijken door één van onze voedingsspecialisten. Het is namelijk goed mogelijk dat uw rantsoen weliswaar voldoende ijzer bevat, maar dat de opname hiervan gehinderd wordt door een ander bestanddeel dat in het rantsoen aanwezig is. Stuur ons hiervoor een e-mail.

Bij tekort aan ijzer wordt in eerste instantie het bijvoeren van Sport-Muesli-Muesli, Muesli-zonder-Haver, DraversBrok of Basis-Sportbrok geadviseerd.