Hoe belangrijk is eiwit in paardenvoer? Wat voor problemen kunnen er ontstaan met (te)veel eiwit in het voer?

Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Aminozuren vormen de basis van al het leven op aarde: zonder aminozuren is geen leven mogelijk. In die zin is eiwit ook voor het paard onmisbaar.

Echter: met mate. Een overschot aan eiwit vormt een onnodige belasting voor de stofwisseling van het paard. Met name lever en nieren zullen extra werk hebben om het extra eiwit weg te werken. Dit zal altijd gepaard gaan met een toegenomen consumptie van water. Bovendien worden vaak dikke benen en/of stramme spieren gemeld bij overmatige eiwitopname, eventueel samen met kleine bultjes op de huid.

Zeker bij een paard of pony waarvan bekend is dat het gevoelig is voor eiwit moeten extra maatregelen getroffen worden. Dat kan het beste door het voeren van een eiwitarm krachtvoer zoals Reform-Kruiden-Muesli, Power-Plus Mix, Derby-Compactbrok of DraversBrok®. De produkten bevatten uitsluitend goed verteerbare en “langzame” eiwitten uit granen, lucerne, lijnzaad, etc die zelden tot problemen leiden.

Soms worden problemen met teveel eiwit veroorzaakt door het bijvoeren van teveel eiwitrijk kuilgras. Dat wordt dan vaak speciaal geteeld om te verstrekken aan melkkoeien, dus om een zo hoog mogelijk eiwitgehalte te krijgen (vooral de eerste snede). Voor paarden is dat minder geschikt. Als ruwvoer is hooi in deze beter dan kuilgras.

In het algemeen (voor sport- en recreatie) moet men er naar streven om biks of muesli te verstrekken met maximaal 12 tot 13% ruw eiwit, Behalve voor hoogdragende of zogende merries en veulens: deze hebben juist extra eiwit nodig!