Het belang van goede voeding voor hoogdrachtige en lacterende merries

Vrijdag 19 april 2024
Voor veel fokkers breekt er een spannende periode aan: veel merries zijn hoogdrachtig en krijgen in de komende maanden een veulen óf zijn zelfs al bevallen van een veulen. Voeding speelt een belangrijke rol in deze laatste periode van de dracht én tijdens de zoogperiode.

Tijdens de laatste maanden van de dracht maakt het veulen een grote ontwikkeling door en groeit het explosief, hierdoor is de vraag naar voedingsstoffen enorm toegenomen. Een merrie moet zichzelf in deze periode in conditie houden en moet het veulen ook van voldoende belangrijke bouwstenen voorzien. Maar door de enorme groei van het veulen is er minder ruimte vrij in de darmen en is het dus noodzakelijk dat de voeding geconcentreerder wordt. Daarom adviseren wij om in de laatste maanden over te schakelen naar de Ferto-LAC 3 en het aandeel krachtvoer te verhogen. De juiste vitaminen/mineralen huishouding zijn van belang voor een vlotte bevalling. Dit geeft natuurlijk geen garanties voor een probleemloze bevalling maar levert wel een positieve bijdrage. Een goede conditie van de merrie is ook zeer belangrijk, een bevalling kost een merrie veel energie en des te fitter de merrie is bij de start van de bevalling, des te groter de kans dat de merrie goed door de (pittige) bevalling heen komt.

Controleer altijd na het afkomen van de nageboorte of deze compleet is. Resten kunnen ontstekingen en infecties veroorzaken met zelfs de dood tot gevolg. Temperatuur een merrie daarom ook regelmatig na de geboorte zodat koorts vroegtijdig opgemerkt wordt.Merries die langere tijd aan de nageboorte blijven staan (> 3 uur) hebben kans op o.a. bloedvergiftiging en hoefbevangenheid.
Sommige merries kunnen problemen hebben met het (vlot) loskomen van de nageboorte, in deze gevallen adviseren wij het bijvoeren van extra Magnesium, zoals onze EQUIFORCE Magnesium, minimaal 2 weken voor de geboorte van het veulen. Dit kan een positieve bijdrage leveren aan het loskomen van de nageboorte. 

Na de geboorte van het veulen moet de melkproductie goed op gang komen én blijven. Dit vraagt veel energie van de merrie. Daarnaast is er extra eiwit nodig in deze periode. Met name na de geboorte stijgt dan ook de vraag naar energie en eiwit explosief. Het aandeel krachtvoer mag in deze periode daarom ook verhoogd worden om aan de verhoogde behoefte te voldoen (zie hieronder onze voedingsrichtlijnen). Let op dat dit richtlijnen zijn en iedere merrie is uniek en heeft daardoor haar eigen voedingsbehoefte, afhankelijk van o.a. de conditie en de kwaliteit van het ruwvoer. Het is daarom ook aan te raden om het ruwvoer een keer te laten analyseren om meer inzicht te krijgen in de basis van het rantsoen.

Na drie maanden is de melkpiek geweest en kan het aandeel krachtvoer verlaagd worden. Mocht de merrie wat schraal in conditie zijn kan ervoor gekozen worden om het afbouwen iets later te starten.

Voeradvies nodig?

Of andere vragen omtrent voeding? Vul dan ons voeradviesformulier in, klik HIER.